Gerardus Speciaalbier wordt het best ervaren wanneer het wordt geschonken in het kenmerkende, authentieke Gerardus bierglas. Dit glas heeft een opvallende bokaalvorm die doet denken aan een wijnglas, met een dikkere steel en een bol die niet naar binnen buigt zoals bij traditionele wijnglazen.
Op het glas prijkt trots het Gerardus-logo, gevolgd door een prominente vermelding van “Gerardus” en daaronder “Wittems Kloosterbier”. Hoewel het glas officieel een inhoud van 25cl heeft, biedt het gemakkelijk ruimte aan een standaard 33cl bierflesje. Direct naast de 25cl maatstreep bevindt zich het verplichte CE-keurmerk, samen met de glasproducent “Ayano”.
Gerardus Tripel Bier
Zelf ben ik een groot fan van Tripel bieren, dus toen ik voor het eerst bier kocht bij de Lidl, koos ik voor de Gerardus Tripel. Terwijl ik de sixpack in mijn hand hield, vroeg ik me af of ik er slechts één kon kopen of dat het alleen per zes verkrijgbaar was. Door mijn aarzeling en de relatief lage prijs besloot ik de sixpack aan te schaffen.
Eenmaal thuis zette ik de biertjes in de koelkast en de volgende dag haalde ik mijn Gerardus bierglas tevoorschijn. Bij het inschenken van het bier viel het me op dat er weinig schuim ontstond en er relatief weinig koolzuur aanwezig was. De kleur was lichtoranje en een beetje mistig.
Bij het ruiken van het bier merkte ik een subtiele Tripel-geur op, maar de aroma’s waren niet zo uitgesproken. Mogelijk was het bier te koud. Bij de eerste slok viel meteen op dat er weinig koolzuur was en de krachtige Tripel smaak ontbrak, zoals ik die persoonlijk prefereer. Maar zoals later bleek, was het bier inderdaad te koud, aangezien op het flesje stond dat het best geserveerd kan worden tussen de 10 en 12 graden.
Bij de tweede poging, nu met een juist schoongemaakt glas en een iets agressievere inschenkmethode, bleef het resultaat hetzelfde met slechts een minimale schuimkraag. Het bier werd geopend toen het eten op tafel kwam: een heerlijke bavette van de barbecue, indirect gegaard en daarna nog even direct afgetikt boven de hete kolen.
Helaas bleek de combinatie niet echt een succes, omdat de rokerige smaak van de bavette de subtiele smaak van de Tripel overstemde. Misschien is dit bier meer geschikt voor de zomer, aangezien de smaak op zichzelf niet slecht is.
Wat betreft de prijs, deze ligt aanzienlijk lager dan die van andere Tripel bieren in de supermarkt. Als je van speciaalbier houdt en wat meer wilt drinken zonder een fortuin uit te geven, is dit een prima keuze.
Samenvattend is de Gerardus Tripel niet helemaal mijn favoriete Tripel. De smaak en geur waren wat mild en net niet helemaal naar mijn smaak. Daarnaast miste het voor mij wat koolzuur en een stevige schuimkraag. Desondanks is de prijs gunstiger dan die van andere Tripel bieren.
Gerardus Dubbel Bier
De Tripel van Gerardus was me niet helemaal bevallen. Ik had het gevoel dat bier dat door Gulpener gebrouwen wordt wel van niveau moest zijn. Omdat ik nog een relatief groot stuk bavette over had en we nog mee-eters hadden, besloot ik om nog een biertje van Gerardus te proberen. Het vlees ging weer op de barbecue, dus koos ik voor een wat sterker biertje. De Gerardus Dubbel van 7% leek me wel wat.
Tijdens het inschenken kwam er iets meer schuimvorming dan bij de Tripel. Het had een mooie bruine kleur, zoals je van een dubbel bier verwacht. De geur die uit het glas kwam was erg aangenaam. De eerste slok was direct bevredigend. Een lekkere, volle dubbel met veel smaak.
De dubbel van Gerardus paste goed bij de rokerige smaken van de gerechten. Een dubbel Gerardus is dus een goede keuze bij barbecue en rook smaken. Na het eten heb ik nog een glas gehad en het smaakte nog steeds goed.
Tip: Met dit Gerardus dubbel bier kun je ook goede stoofpotten maken. Dit ga ik dan ook zeker doen met het overgebleven biertje. Uiteraard maak ik deze vanaf de barbecue.
In de toekomst zal ik zeker nog een aantal bieren van Gerardus gaan proeven. Dit zal ik dan ook hieronder plaatsen.
Vergeet niet: een speciaal bier drink je uit het merk bierglas. Bestel hier het authentieke Gerardus bierglas.