Dit bier is momenteel in 2023 een van de best verkochte speciaalbieren, en misschien wel het lekkerste?
Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat wordt gebrouwen in Buggenhout. Zoals vaak wordt dit bier gebrouwen volgens een oud recept.Â
Wat Tripel Karmeliet bijzonder maakt, is dat het is samengesteld uit 3 graansoorten. Het resultaat is een gouden Belgische Tripel met een gemiddeld hoger alcoholpercentage van 8,4%.
Dit prachtige bier wordt geschonken in een speciaal Tripel Karmeliet-glas, maar daarover later meer.
Oorspronkelijke eigenaar van Tripel Karmeliet
De oorsprong van dit bijzondere brouwsel dateert uit 1679 en werd bedacht door het Karmelietenklooster, althans dat staat op het bierflesje.
Echter, de werkelijke geschiedenis is iets anders. De bedenkers van het bier hadden in 1993 het idee om een bier te ontwikkelen met 3 verschillende granen.
Tijdens hun onderzoek las Antoine Bosteels in een boek iets over deze 3 granen, waarna ze uitkwamen bij het Karmelietenklooster, waar ook bier werd gebrouwen met 3 verschillende granen. Vandaar de naam Karmeliet.
Oprichter en voormalig eigenaar, de familie Bosteels, was hierover heel eerlijk in een tv-programma.
Ex-eigenaar? In 2016 is de brouwerij overgenomen. Tegenwoordig is het biermerk Tripel Karmeliet onderdeel van het bedrijf AB InBev, net als veel andere prachtige bieren.
De brouwerij van Tripel Karmeliet
Tripel Karmeliet is al geruime tijd op de markt. Sinds 1996 wordt het commercieel verkocht en gebrouwen in Brouwerij Bosteels in Buggenhout.Â
Vanwege de populariteit kon Brouwerij Bosteels de vraag niet aan, waardoor er ook in andere brouwerijen wordt gebrouwen.
Wil je de brouwerij bezoeken? Dat kan! In Brouwerij Bosteels worden nog een aantal andere bierpareltjes gebrouwen, waaronder Pauwel Kwak, DeuS en Monte Cristo.
Tripel Karmeliet-bierglas
Het Tripel Karmeliet bierglas is een ruim en prachtig glas, speciaal ontworpen om te genieten van het heerlijke 3 granen bier. In vergelijking met het 30cl glas voor flesjesbier is dit bierglas aanzienlijk groter. De stevige voet van het glas geeft het een solide basis, terwijl de grote bolvorm ruimte biedt voor een weelderige schuimlaag.
Het ontwerp van het glas toont trots de tekst “Tripel Karmeliet” samen met het logo en het wapen van het merk, vergezeld van het jaartal “1679”, dat verwijst naar de rijke geschiedenis van dit bijzondere bier. Op de achterkant van het bierglas vind je het CE-keumerk, 30cl streep en geproduceerd door Ritzenhoff.Â
Om het bierglas goed te onderhouden, gebruik je warm of lauw water, een aparte spons die uitsluitend voor bierglazen wordt gebruikt en bij voorkeur bierglazen schoonmaakmiddel. Zo blijft het glas altijd in perfecte staat, klaar voor een heerlijk biermoment.
Dit bijzondere bier, samengesteld uit 3 granen, schenk je in het speciaal ontworpen Tripel Karmeliet-bierglas. Zoals vaak het geval is, schenk je speciaalbier op een speciale manier.Â
Foto reportage van het Tripel Karmeliet Bierglas
Dit is hoe je een Tripel Karmeliet schenkt volgens de brouwerij zelf: Voor de perfecte Tripel Karmeliet kantelt je het glas in een hoek van 45 graden en houdt je de fles horizontaal. Schenk het bier langzaam in en mik op het midden van het glas.
Kantel het glas vervolgens geleidelijk rechtop tot het bijna verticaal staat en laat de schuimkraag oprijzen van de bovenkant van de lelies tot aan de rand van het glas.
Het Tripel Karmeliet-bier is verkrijgbaar in de bekende supermarkten en slijterijen, maar het bierglas is vaak niet direct beschikbaar.Â
Je kunt hier veilig en vertrouwd jouw “Tripel Karmeliet-bierglas” bestellen.