Tripel Karmeliet bier is een van de meest geliefde Tripel bieren in Nederland en België. Dit Belgische bier, dat sinds 1996 op de markt is en zijn oorsprong vindt in een recept uit 1679, heeft zijn populariteit te danken aan het unieke gebruik van drie soorten granen: gerst, tarwe en haver.
Naast het bier zelf is het bijbehorende bierglas een bijzonder populair item onder de liefhebbers van Tripel Karmeliet, vergelijkbaar met de populariteit van Leffe bierglazen, Grimbergen bierglazen, Liefmans bierglazen, en La Trappe bierglazen.
De herkenbare bierglazen van Tripel Karmeliet zijn vaak te zien in tv-reclames, zoals bijvoorbeeld tijdens de onderbrekingen van Veronica Inside. Het beeld van het bierglas dat langzaam gevuld wordt met het gouden vocht is een herkenbaar en vertrouwd gezicht.
Het feit dat Tripel Karmeliet onderdeel is van de AB-InBev portefeuille verbaast ons niet. Kwaliteitsbieren met een uniek karakter lijken vaak opgenomen te worden door de grootste bierbrouwer ter wereld, AB-InBev.
Onlangs heb ik in de middag bij Gall twee flesjes Tripel Karmeliet gekocht voor 2,20 euro per stuk. In anticipatie op de wedstrijd tussen Ajax en Sparta Rotterdam werden de biertjes direct in de koelkast gelegd.
Voor aanvang van de wedstrijd was het bier perfect gekoeld, en ik nam de tijd om het bierglas af te spoelen en te drogen.
Bij het inschenken van de Tripel Karmeliet viel meteen op dat er aanzienlijke schuimvorming ontstond. Na een korte rustperiode bewonderde ik de licht troebele, goudgele kleur met een stevige schuimkraag.
Bij het proeven viel de subtiele citrusgeur op, en de eerste slok onthulde een interessante smaakervaring. De aanvankelijke lichte bitterheid met citrusaccenten transformeerde in de afdronk naar bloemige tonen, vanille en een vleugje koriander. Vooral de lang aanhoudende en aangename nasmaak maakte indruk.
Bij het inschenken van het tweede biertje nam ik de tijd om het rustiger te doen. Hierbij viel op dat het bier helderder was en een overmatige hoeveelheid koolzuur had. Om dit te verminderen, walste ik het bier zoals men dat met wijn doet, wat resulteerde in extra schuimvorming en het verdwijnen van het teveel aan koolzuur. Een tip is dan ook om gewoon door te schenken om het bier wat van zijn koolzuur te laten verliezen.
Wat betreft de Karmeliet bierglazen, deze komen in twee verschillende groottes, met maatstrepen van 25cl en 33cl. Beide glazen kunnen een fles van 33cl herbergen, maar het grotere glas van 33cl biedt meer ruimte voor een weelderige schuimkraag, zoals gebruikelijk is bij Karmeliet.
Het Tripel Karmeliet glas is opvallend groot, staat stevig op een dikke poot, en heeft een robuuste bouw met een ruime hals. Op de bol prijkt het witte wapen, en aan de voorzijde vinden we de vermelding van Tripel Karmeliet, het logo en de oprichtingsdatum. Aan de achterkant zijn de maatstreep (30cl), de producent en het verplichte CE-keurmerk te zien. Als je ook zo’n prachtig Tripel Karmeliet bierglas wilt bemachtigen, kun je hier veilig een authentiek exemplaar bestellen.